2017: PleinVerhalen

Warme verhalen op een donker en nat kerkplein.

Pleinverhalen maken een koud en nat Gerardusplein tot een warme ontmoetingsplek voor buurtbewoners.

Een koude zaterdagavond in Stratum waarbij de miezerregen soms overgaat in een serieuze bui. Maar op het Gerardusplein lijken de bezoekers van Pleinverhalen daar geen last van te hebben. In een voor de gelegenheid opgestelde houten kiosk vertellen buurtbewoners drie verschillende verhalen, afgewisseld met Keltische songs. Muziek van een zevental buurtmuzikanten die met hun viool, mandoline, fluiten, accordeon, gitaar en zang hun eerste officiële optreden beleven deze avond. Tegenover de trappen van de voormalige Gerarduskerk staat ook een fraai aangeklede tent met soep, koffie en gluhwein en aan de andere kant brandt het houtvuur in halve olievaten en roosteren kinderen brood.

Nu heeft de Gerardusbuurt wel een reputatie hoog te houden als het gaat om cultuur. Bij de 70ste herdenking van de bevrijding in 2014 was er nog een spectaculair toneelstuk vóór en op de kerk, en eerder in 2007 het roemruchte Dwaaltheater op diverse verrassende locaties in de buurt.

Genieten van mooie verhalen.

De verhalen van deze avond hebben een logische opbouw: eerst nemen Josephine Aerts en Jolanda van Belkom de kinderen mee op zoek naar het Stratums kasteel. Als uiteindelijk iedereen nieuwsgierig wil weten waar dat kasteel te vinden is, verklappen ze dat het in ons hart zit. Emile Heerkens wordt als vagebond aan de andere kant van de kiosk wakker op een parkbankje en vertelt over een onverwachte vriendschap met een vrouw die hem te eten geeft. Tot slot mag Jan van de Ven het publiek deelgenoot maken van hoe hij op zijn gevorderde leeftijd het moderne leven ervaart.

Josephine Aerts en Jolanda van Belkom

Emile Heerkens

Jan van de Ven

Heerkens heeft het verhaal dat hem was aangereikt naar eigen inzicht wat bewerkt, vertelt hij na afloop. Geen moment heeft jij getwijfeld toen hem gevraagd werd een bijdrage te leveren. Ik woonde eerst hier in de Gerarduslaan. Zou gaan verhuizen, maar heb net zolang gezocht totdat ik in de buurt kon blijven. Ik woon nu in de Cliviastraat. In deze Pleinverhalen herken ik de verbinding die ik hier in de buurt voel. Kijk eens hoeveel vrijwilligers hierbij betrokken zijn! Dit is een dorp in de stad.

ED Geert van Elten / Foto: Jean Pierre Reijnen

Meer foto’s hier te bekijken